Een op de vijf vmbo’ers gaat naar het hbo

Van de 91 duizend vmbo’ers die in schooljaar 2010/’11 een diploma behaalden, volgde vijf jaar later een op de vijf een hbo-opleiding. Jongeren die van de gemengde of theoretische leerweg van het vmbo naar de havo zijn gegaan, gaan ruim twee keer zo vaak naar het hbo als de jongeren die van vmbo-g/t naar het mbo zijn gegaan. Ook leerlingen die uit een gezin komen met een hoog inkomen stromen vaker door naar het hbo dan leerlingen uit een huishouden met weinig inkomen. Dat meldt CBS op basis van het Jaarrapport 2016 Landelijke Jeugdmonitor.

Onderwijs | 01-12-2016 | 10:12

Lees publicatie

Nader onderzoek in opdracht van het Ambtelijk overleg Beleidsinformatie Jeugd (ABJ) naar de toename van het aantal crisismeldingen en -plaatsingen voor jeugdhulp

In het eindrapport Nader Onderzoek Relatie Jeugdhulpgebruik en Schoolverzuim bij Gemeenten is onderzocht of er een relatie is tussen ongeoorloofd schoolverzuim en gemeenten met een hoog jeugdhulpgebruik.

Nader onderzoek | 09-11-2016 | 10:11

Lees publicatie

Nader onderzoek relatie jeugdhulpgebruik en schoolverzuim bij gemeenten

Het Ministerie van VWS wil weten of er een relatie is –en zo ja, welke- tussen ongeoorloofd schoolverzuim en gemeenten met een hoog jeugdhulpgebruik. Het doel hiervan is om inzicht te verkrijgen in de invloed die gemeenten wellicht kunnen hebben op ongeoorloofd verzuim door te sturen op het gebruik van jeugdhulp.

Nader onderzoek | 31-10-2016 | 00:10

Lees publicatie

Friese mbo’ers minst vaak voortijdig van school

In Friesland verliet 3,4 procent van de mbo’ers zonder startkwalificatie het onderwijs. In Noord- en Zuid-Holland was deze uitval meer dan 6 procent. Jongens met een niet-westerse achtergrond stoppen het vaakst met hun opleiding zonder dat ze een startkwalificatie hebben, meldt CBS.

Onderwijs | 20-10-2016 | 13:10

Lees publicatie

Bijna 30 procent technisch opgeleide vrouwen werkt in techniek

Jonge hoogopgeleiden zijn minder vaak technisch geschoold dan tien jaar geleden. Onder deze technici zijn vier keer zoveel mannen als vrouwen. Bijna 30 procent van de vrouwen en bijna de helft van de mannen met een hogere technische opleiding gaat aan de slag in een technisch beroep. Dit meldt CBS.

Onderwijs | 21-06-2016 | 14:06

Lees publicatie

Nader onderzoek betrouwbaarheid en volledigheid aangeleverde beleidsinformatie jeugdhulp

In dit tweede nader onderzoek zijn de betrouwbaarheid en volledigheid van de benchmarkcijfers zelf van vier gemeenten onderzocht door JB Lorentz. Het onderzoek heeft betrekking gehad over de voorlopige cijfers eerste half jaar 2015 en geeft een schets van en inzicht in de betrouwbaarheid en volledigheid van de getoetste benchmarkcijfers van de geselecteerde gemeenten. Daarnaast geven de onderzoekers aanbevelingen over de toepassingsmogelijkheden voor gemeenten van de beleidsinformatie van CBS.

Nader onderzoek | 28-04-2016 | 12:04

Lees publicatie

Aandeel achterstandsleerlingen basisonderwijs afgenomen

Het aandeel achterstandsleerlingen in het basisonderwijs is tussen 2011 en 2015 met een kwart afgenomen. In schooljaar 2011/2012 was 12 procent van de basisschoolleerlingen een achterstandsleerling, vorig schooljaar was dat aandeel teruggelopen tot 9 procent. Of een leerling wordt aangemerkt als een ‘achterstandsleerling’ hangt er van af of ouders of verzorgers een (zeer) laag opleidingsniveau hebben. De daling van het aandeel achterstandsleerlingen onder Turkse en Marokkaanse basisschoolleerlingen gaat gelijk op met de daling van het aandeel binnen de autochtone groep. Dit meldt CBS.

Onderwijs | 23-02-2016 | 16:02

Lees publicatie

Meeste 15-jarige vmbo-leerlingen in het noorden

Bijna de helft van de 15-jarigen in Nederland volgt in het schooljaar 2014/’15 een vmbo-opleiding. Dit aandeel is vooral groot in gemeenten in Groningen en Friesland. Het aandeel vmbo’ers geeft een indicatie van het onderwijsniveau van jongeren in een gemeente.

Onderwijs | 24-11-2015 | 17:11

Lees publicatie

Nader onderzoek toegang jeugdhulp

Het eerste nader onderzoek voor de benchmark beleidsinformatie Jeugd is verricht door Partners in Jeugdbeleid en uitgevoerd op verzoek van de Tweede Kamer. Vanwege de recente start van de jeugdwet en doordat de meeste kinderen al in 2014 in hulp zijn gekomen, kunnen er op basis van de benchmarkcijfers beperkt uitspraken worden gedaan over de relatie tussen jeugdhulpgebruik en de werking van de toegang jeugdhulp bij gemeenten. Wel zijn de cijfers behulpzaam bij het kiezen van gemeenten voor nader onderzoek. Hierbij bleek dat gemeenten de toegang zeer verschillend organiseren. De gemeentelijke rapportages geven een mooi inkijkje in de keuken. Deze casussen geven aan wat mogelijk in andere gemeente ook kan spelen, maar uitspraken over het functioneren van de toegang op landelijk niveau kunnen nog niet worden gedaan. Wel zijn er interessante bevindingen die op hun beurt nader onderzoek verdienen.

Nader onderzoek | 26-10-2015 | 13:10

Lees publicatie

Meisjes soepeler door het onderwijs, meer jongens economisch zelfstandig

Meisjes komen minder vaak in aanraking met jeugdzorg en doorlopen ook het onderwijs soepeler dan jongens. Jongens volgen vaker speciaal onderwijs en verlaten vaker voortijdig het onderwijs. Ook in het hoger onderwijs doen jonge vrouwen het doorgaans beter dan jonge mannen. Op de arbeidsmarkt zijn de rollen omgekeerd. Jonge mannen werken vaker voltijd, hun inkomen is mede hierdoor hoger, hebben een gunstiger carrièreperspectief en zijn vaker economisch zelfstandig.

Onderwijs | 27-05-2015 | 10:05

Lees publicatie