In 2019 maakte 1,5 procent van alle minderjarige kinderen mee dat hun ouders uit elkaar gingen. Dat waren bijna 49 duizend kinderen, 6,5 duizend meer dan in 1999. Het aantal kinderen dat een scheiding meemaakte is tussen 2009 en 2019 minder hard gestegen dan tussen 1999 en 2009. Eind 2019 hadden 2 op de 10 minderjarigen ouders die niet samenwoonden. De kans dat een minderjarige de scheiding van zijn of haar ouders meemaakt is groter als het gezin een lagere welvaart kent. Dat meldt het CBS op basis van onderzoek in het kader van de Landelijke Jeugdmonitor.
Lees publicatie
Het aantal tienermeisjes dat moeder wordt, is in 2020 verder gedaald. Er werden 1 194 kinderen geboren met een moeder onder de twintig. In 2010 waren dat er nog ruim 2 500. Binnen de Europese Unie hoort Nederland bij de landen met het laagste aantal tienermoeders per duizend 15- tot 20-jarige meisjes. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Lees publicatie
Wat behelst het onderzoek
Lees publicatie
De stijging van de arbeidsparticipatie van jongeren, die in 2016 was ingezet, kwam aan het begin van de coronacrisis abrupt tot stilstand. In het tweede kwartaal van 2020 daalde de arbeidsdeelname onder jongeren van 65,9 naar 60,3 procent en was daarmee even hoog als in het eerste kwartaal van 2016. In het derde en vierde kwartaal steeg de arbeidsdeelname weer, naar 62,7 procent. Dat meldt het CBS in de Jeugdmonitor.
Lees publicatieIn deze 3e kwartaalrapportage van de Landelijke Jeugdmonitor staan de niet-werkende jongeren centraal. Het rapport gaat in op de werkloosheid onder jongeren die niet meer naar school gaan, en hoeveel van hen niet actief zijn op de arbeidsmarkt. Ook het aantal jongeren met een Wajonguitkering komt aan bod.
Lees publicatieDe werkloosheid onder de 15- tot 23-jarigen is in 2009 harder gestegen dan bij de 23- tot 65-jarigen. Vooral onder jongeren zonder startkwalificatie nam de werkloos snel toe.
Lees publicatieHet Jaarrapport 2009 van de Landelijke Jeugdmonitor geeft een breed overzicht van hoe Nederlandse jongeren van 0 tot 25 jaar leven. Deze situatie is beschreven vanuit zes invalshoeken: jongeren en gezin, gezondheid, onderwijs, maatschappelijke participatie, arbeidsmarkt en veiligheid.
Lees publicatieDeze 2e kwartaalrapportage van de Landelijke Jeugdmonitor van 2009 besteedt aandacht aan de situatie van jongeren in Nederland in vergelijking met andere Europese landen. Uitgangspunt daarbij vormen de onderwerpen die op de website van de Landelijke Jeugdmonitor zijn opgenomen.
Lees publicatieIn deze 1e kwartaalrapportage van 2009 komen de overeenkomsten en verschillen tussen de autochtone en allochtone jeugd aan bod. De diversiteit wordt beschreven aan de hand van indicatoren van alle domeinen van de Landelijke Jeugdmonitor.
Lees publicatieDe 4e kwartaalrapportage van 2008 van de Landelijke Jeugdmonitor gaat in op het aantal kinderen dat naar een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, of een andere vorm van kinderopvang gaat. Daarnaast komen kenmerken van gezinnen die gebruik maken van kinderopvang aan bod.
Lees publicatie