Bijna een op drie jongeren van 18 tot 25 jaar rookt wel eens en bijna een op de 5 jongeren in dezelfde leeftijd heeft overgewicht. Tegelijkertijd ervaart bijna 91 procent van de jongeren de eigen gezondheid als (zeer) goed. Jongeren die roken en jongeren met overgewicht zijn minder positief over hun gezondheid dan niet-rokende jongeren en jongeren zonder overgewicht.
Lees publicatieIn 2013 werden 171 duizend kinderen in Nederland levend geboren. Van deze groep overleden 645 baby’s vóór hun eerste verjaardag. Het sterftecijfer onder zuigelingen bedroeg daarmee vier per duizend levendgeborenen. Dit is een kwart lager dan in het begin van deze eeuw. De zuigelingensterfte is onder niet-westers allochtone baby’s hoger dan onder autochtone baby’s. In de EU is de omvang van de zuigelingensterfte vergelijkbaar met die in Nederland.
Lees publicatieDe smartphone is onder jongeren verreweg het meest gebruikte apparaat voor mobiel internet buitenshuis. Als ze online zijn, besteden ze hun tijd vooral aan gamen, filmpjes kijken en het bezoeken van sociale netwerken. Ook kopen ze vaak kaartjes voor evenementen online.
Lees publicatieIn 2012 is 2,2 procent van de jongeren van 12 tot 25 jaar aangehouden voor een misdrijf. Dit aandeel neemt sinds 2008 af. Onder 18- tot 25-jarige jongeren ligt het aandeel aangehouden verdachten twee keer zo hoog als onder 12- tot 18-jarigen. Als jongeren worden aangehouden door de politie, gaat het in de meeste gevallen om een vermogensdelict, zoals diefstal of inbraak.
Lees publicatieHet aantal tienermoeders was in 2012 met nog geen 3 duizend aanzienlijk lager dan in de eerste helft van het vorige decennium.
Lees publicatieIn 2011 was bij 15 procent van de jongeren van 2 tot 25 jaar sprake van overgewicht. Onder 18- tot 25-jarigen en niet-westerse allochtonen is dit aandeel zelfs 20 procent of meer. Ernstig overgewicht komt voor bij 3 procent van de jongeren, ondergewicht bij 6 procent.
Lees publicatieIn 2011 voelde bijna een derde van de jongeren zich wel eens onveilig. Dit is nagenoeg gelijk aan de drie jaren daarvoor. Jonge vrouwen voelden zich twee keer zo vaak onveilig als hun mannelijke leeftijdsgenoten. Iets meer dan één op de drie jongeren was slachtoffer van een delict. Jongeren uit de provincie Groningen waren hiervan het vaakst slachtoffer.
Lees publicatie