In 2021 werd voor ruim 1 miljoen kinderen kinderopvangtoeslag uitgekeerd. Het aantal kinderen met kinderopvangtoeslag stijgt sinds 2015, wel vlakt de groei de laatste jaren af. De buitenschoolse opvang ving in 2021 bijna 536 duizend kinderen op, de dagopvang 541 duizend. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Lees publicatie
In 2021 was 18 procent van de 12- tot 25-jarigen psychisch ongezond. In 2019 en 2020 was dit nog 11 procent. Vooral vrouwen en jongvolwassenen hadden in 2021 vaker te maken met psychische klachten dan daarvoor. Jongeren voelden zich onder andere vaker neerslachtig en somber. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête van het CBS, een onderzoek waarin mensen vragen beantwoorden over onder meer het psychisch welbevinden.
Lees publicatie
In 2021 ontvingen de Veilig-Thuis-organisaties bijna 120 duizend meldingen over (vermoedens van) kindermishandeling of huiselijk geweld, 8 duizend minder dan in 2020. Daarnaast gaven zij 134 duizend keer advies aan slachtoffers, omstanders of professionals. Dat waren er bijna 12 duizend meer dan in 2020. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
Lees publicatie
In 2021 kregen 1 815 jongeren jeugdzorg in een gesloten inrichting. Dat waren er 265 minder dan in 2020. In totaal kregen bijna 461 duizend jongeren een vorm van jeugdzorg in 2021. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
Lees publicatie
In deze rapportage presenteert het CBS de voorlopige cijfers over jeugdhulp in 2021.
Lees publicatie
In deze rapportage presenteert het CBS de voorlopige cijfers over jeugdbescherming en jeugdreclassering in het tweede halfjaar van 2021.
Lees publicatieBijna 15 procent van de jongeren (2 tot 25 jaar) kampt met overgewicht. Toch vinden bijna alle jongeren dat ze in goede gezondheid verkeren. Jongeren uit huishoudens met een lager inkomen hebben vaker overgewicht en gaan vaker naar de huisarts dan jongeren in de hoogste inkomensgroep.
Lees publicatieEen op de vijf 15- tot 25-jarigen volgde in het schooljaar 2011/’12 een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Het aantal mbo’ers is de afgelopen vijf jaar min of meer gelijk gebleven. Het merendeel van de jongeren in het mbo volgt de beroepsopleidende leerweg (bol). De richting gezondheidszorg en welzijn is, vooral onder vrouwen, het meest populair.
Lees publicatieIn Nederland volgen relatief veel jongeren een opleiding vergeleken met andere Europese landen. Ook verlaten minder jongeren dan gemiddeld in de EU het onderwijs zonder startkwalificatie.
Lees publicatieDe situatie waarin niet-westers allochtone jongeren zich bevinden, is vergeleken met een paar jaar geleden op een aantal terreinen verbeterd. Zo zijn ze hoger opgeleid en meer aan het werk. Toch hebben niet-westers allochtone jongeren ten opzichte van autochtone jongeren op deze terreinen nog wel een inhaalslag te maken.
Lees publicatie