Dit Jaarrapport 2014 van de Landelijke Jeugdmonitor geeft een breed overzicht van hoe Nederlandse jongeren van 0 tot 25 jaar leven. Dat wordt gedaan aan de hand van vijf invalshoeken: jongeren en gezin, gezondheid en welzijn, onderwijs, arbeidsmarkt en veiligheid en justitie.
Lees publicatie
Het aantal tieners in Nederland zal de komende tien jaar naar verwachting met 160 duizend afnemen. Dat signaleert het CBS in de bevolkingsprognose. In 2025 zouden er dan bijna 1,9 miljoen 10- tot 20-jarigen in ons land wonen. Vooral het aantal 10- tot 15-jarigen neemt sterk af ten opzichte van 2014. Volgens de regionale prognose van het CBS en het Planbureau voor de leefomgeving (PBL) zal het aantal tieners toenemen in een groot deel van de Randstad, terwijl de grootste afname wordt verwacht voor enkele regio’s aan de rand van ons land.
Lees publicatieOp 10 februari 2014 is bekend gemaakt dat het CBS vanaf 1 januari 2015 de verzameling en publicatie van de beleidsinformatie voor gemeenten en het Rijk gaat uitvoeren. Het betreft hier beleidsinformatie over het jeugdhulpgebruik en de inzet van jeugdbescherming en jeugdreclassering. Vandaag hebben de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Veiligheid en Justitie en de VNG een overeenkomst met het CBS gesloten, waarmee de eerdere afspraak formeel is bekrachtigd.
Lees publicatie
In 2012 ontvingen 103 duizend jongeren jeugdzorg. Dat komt neer op een aandeel van ongeveer 3 procent. Amsterdam heeft het grootste aantal jongeren in jeugdzorg, Kerkrade is echter de gemeente met het hoogste aandeel jongeren met jeugdzorg.
Lees publicatie
In 2012 is 2,2 procent van de jongeren van 12 tot 25 jaar aangehouden voor een misdrijf. Dit aandeel neemt sinds 2008 af. Onder 18- tot 25-jarige jongeren ligt het aandeel aangehouden verdachten twee keer zo hoog als onder 12- tot 18-jarigen. Als jongeren worden aangehouden door de politie, gaat het in de meeste gevallen om een vermogensdelict, zoals diefstal of inbraak.
Lees publicatieEr bestaan grote regionale verschillen in de situatie van jongeren in ons land. Zo wonen in Flevoland naar verhouding de meeste jongeren terwijl dat er in Limburg relatief de minste zijn. Ook verschilt het opleidingsniveau onder jongeren tussen provincies en gemeenten onderling. Dit en meer blijkt uit de publicatie Regionaal beeld van de jeugd 2011.
Lees publicatieRegionaal beeld van de jeugd 2011 geeft de situatie weer van jongeren per provincie, waarbij ook zoveel mogelijk de gemeenten aan bod komen. De onderwerpen zijn verdeeld over de thema's jongeren en gezin, gezondheid en welzijn, onderwijs, arbeidsmarkt en veiligheid en justitie.
Lees publicatieBijna 4 op de 10 de strafrechtelijk minderjarige jongeren geeft in 2010 aan zich schuldig te hebben gemaakt aan een of meerdere delicten. Dit is minder dan in 2005. Met name het aandeel zelfgerapporteerde daders van vermogenscriminaliteit is gedaald. Daarnaast geldt de afname vooral voor de 12- en 13-jarigen.
Lees publicatieBij iets meer dan de helft van de echtscheidingen in 2009 waren minderjarige kinderen betrokken. Het gaat om bijna 30 duizend kinderen, 3 duizend minder dan in 2008. Het merendeel van hen woont na de scheiding bij de moeder.
Lees publicatieIn 2020 zullen er in Nederland naar verwachting 109 duizend minder jongeren zijn dan nu. De daling doet zich vooral voor onder de autochtone jongeren. Het aantal westerse allochtone jongeren en niet-westerse allochtonen van de tweede generatie neemt daarentegen naar verwachting toe.
Lees publicatie