De jeugdcriminaliteit onder minderjarigen en jongvolwassenen is in de periode 2015 tot 2021 vergeleken met de vijftien jaren daarvoor afgenomen. Zo was het aantal veroordeelde minderjarigen in 2019 vergeleken met 2015 met een derde gedaald naar 5 700. Wel laten een aantal vormen van criminaliteit de laatste jaren een stabilisatie of toename zien, waaronder ernstig geweld gepleegd door minderjarigen. Dat blijkt uit de Monitor Jeugdcriminaliteit, een rapport dat het WODC iedere twee à drie jaar in samenwerking met het CBS publiceert.
Lees publicatie
Een data-analyse door Garage2000 in samenwerking met AHTI en de gemeente Amsterdam naar gemeenten met substantieel minder jongeren in de jeugdhulp, in opdracht van het ministerie van VWS.
Lees publicatie
Dit is het verdiepend onderzoek naar jeugdhulp. Dit onderzoek bestaat uit drie onderdelen:
1) Een analyse van de volume-ontwikkeling, die zichtbaar is in de beleidsinformatie Jeugd;
2) Een analyse van de aanvragen in het Fonds Tekortgemeenten;
3) Een benchmarkanalyse van de uitvoering van de Jeugdwet.
De Stuurgroep Zorglandschap (zijnde de VNG, de Branches Gespecialiseerde Zorg voor de Jeugd (BGZJ) en de ministeries van JenV en VWS) heeft de aanvragen van de 42 jeugdzorgregio’s voor het Transformatiefonds beoordeeld. Deze overzichtsrapportage van Significant geeft inzicht in de 42 transformatieplannenplannen langs de zes verschillende actielijnen uit het programma ‘Zorg voor de Jeugd’.
Lees publicatie
Het doel van dit onderzoek van jb Lorenz is inzicht krijgen in welke factoren de mate van administratieve lasten verklaren in termen van verantwoordingseisen bij jeugdhulp-aanbieders in drie jeugdhulpregio’s, en wat daarbij het efect is van hoofd- en onderaannemerschap. Door verschillen en de oorsprong van administratieve lasten te verklaren en af te zetten tegen deze specifeke vorm van opdrachtgeverschap, wordt tevens een uitspraak gedaan over de mogelijkheden om administratieve lasten te vermijden of te verminderen.
Lees publicatie
Deze rapportage vormt de neerslag van een onderzoek naar een mogelijk gebrek aan tijdige en passende vervolghulp voor jongeren die in een JeugdzorgPlus instelling zijn geplaatst. Sophie Hospers coaching en advies heeft dit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VWS.
Lees publicatieBijna 16 duizend jongeren werden in 2016 naar Halt verwezen in verband met een overtreding of misdrijf. Dat is 1,3 procent van alle jongeren. Het vaakst ging het om een vermogensmisdrijf of overtreding van de leerplichtwet. Dit meldt het CBS.
Lees publicatieEen verdiepend onderzoek naar zorgpaden bij gemeenten voor kinderen met druk, impulsief en ongeconcentreerd gedrag. Gemaakt door Argos Advies in opdracht van het Ministerie van VWS.
Lees publicatieOnderzoek naar wachttijden en wachtlijsten in jeugdzorg en jeugdhulp. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft dit rapport geschreven op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur
Lees publicatieExploratief onderzoek naar het zorglandschap specialistische jeugdhulp. Auteur(s): Maarten Batterink, Wim Hoven, Irene Lapajian, Patrick Tazelaar. Uitgevoerd door Significant in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Lees publicatie