In 2014 zijn 73 duizend jongeren van 12 tot 25 jaar (2,4 procent van alle jongeren) geregistreerd als verdachte van een misdrijf. Dat is 43 procent minder dan in 2007. Van alle door de politie geregistreerde verdachten was in 2014 een derde een jongere. In 2007 was dit nog 39 procent.
Lees publicatieIn 2010/2014 rookt ruim 14 procent van de jongeren van 12 tot 20 jaar. Vooral in het noorden van het land ligt dit percentage hoog. De regio Drenthe telt het hoogste aandeel rokende jongeren (19 procent). De regio’s Groningen en Hollands-Noorden volgen met elk 18 procent jonge rokers. Het laagste percentage rokers onder 12- tot 20-jarigen is te vinden in het midden van het land. In de GGD-regio’s van Amsterdam, Utrecht en de Gooi- en Vechtstreek is het aandeel jonge rokers 11 procent.
Lees publicatieOnderzoek naar de toegang tot en de kwaliteit van de jeugdhulp na decentralisatie. Dit onderzoek is in opdracht van de Kinderombudsman uitgevoerd door BMC Onderzoek. C. Baillieux, MSc drs. A. van den Heuvel M. de Jong, MSc drs. M.M. Kleinjan - Van Zwet drs. C.E. Mobach drs. K. Pons (projectleider)
Lees publicatieHet eerste nader onderzoek voor de benchmark beleidsinformatie Jeugd is verricht door Partners in Jeugdbeleid en uitgevoerd op verzoek van de Tweede Kamer. Vanwege de recente start van de jeugdwet en doordat de meeste kinderen al in 2014 in hulp zijn gekomen, kunnen er op basis van de benchmarkcijfers beperkt uitspraken worden gedaan over de relatie tussen jeugdhulpgebruik en de werking van de toegang jeugdhulp bij gemeenten. Wel zijn de cijfers behulpzaam bij het kiezen van gemeenten voor nader onderzoek. Hierbij bleek dat gemeenten de toegang zeer verschillend organiseren. De gemeentelijke rapportages geven een mooi inkijkje in de keuken. Deze casussen geven aan wat mogelijk in andere gemeente ook kan spelen, maar uitspraken over het functioneren van de toegang op landelijk niveau kunnen nog niet worden gedaan. Wel zijn er interessante bevindingen die op hun beurt nader onderzoek verdienen.
Lees publicatieKennisplatform Intergratie en Samenleving analyseert CBS-cijfers.
Lees publicatieBijna twee derde van de jongeren die vorig jaar te maken hebben gehad met cyberpesten is bekend met de dader. In 2014 is bijna 8 procent van de jongeren van 15 tot 25 jaar geconfronteerd met cyberpesten. Dit is ruim twee keer zo vaak als bij alle Nederlanders (3 procent) van 15 jaar en ouder. Laster is de meest voorkomende vorm van cyberpesten onder jongeren.
Lees publicatieJonge vrouwen voelen zich vaker onveilig en schatten de kans dat ze slachtoffer worden van een misdrijf hoger in dan jonge mannen. Ze zijn vooral bang dat hun zakken worden gerold of dat er thuis wordt ingebroken. Toch zijn meisjes niet vaker slachtoffer van een misdrijf dan jongens.
Lees publicatieIn hoeverre participeren jongeren in de maatschappij? We kunnen dit meten aan de hand van participatie op drie verschillende niveaus: sociaal, maatschappelijk en politiek. De meeste jonge mannen en vrouwen hebben dagelijks contact met vrienden en wekelijks met familie. Bijna de helft van hen zet zich wel eens in als vrijwilliger. Ondanks dat de interesse in politiek over het algemeen minder groot is onder jongeren in vergelijking met bijvoorbeeld dertigers of veertigers, heeft toch meer dan de helft zich actief ingezet om iets politiek aan de orde te stellen.
Lees publicatieDoor jb Lorenz. Opsteller rapport: Bianca den Outer, expertlid OTD
Lees publicatieBijna een op drie jongeren van 18 tot 25 jaar rookt wel eens en bijna een op de 5 jongeren in dezelfde leeftijd heeft overgewicht. Tegelijkertijd ervaart bijna 91 procent van de jongeren de eigen gezondheid als (zeer) goed. Jongeren die roken en jongeren met overgewicht zijn minder positief over hun gezondheid dan niet-rokende jongeren en jongeren zonder overgewicht.
Lees publicatie