Meeste jongvolwassenen positief over het leven

De overgrote meerderheid van de 18- tot 25-jarigen is tevreden met het leven in het algemeen en hun sociale leven. Ongeveer 85 procent  gaf dat desgevraagd aan in 2016. Jongvolwassenen die een opleiding van een hoog niveau volgen of hebben gevolgd, beantwoordden deze vragen vaker positief dan leeftijdsgenoten met een laag onderwijsniveau. Dat meldt het CBS op basis van het Jaarrapport 2017 van de Landelijke Jeugdmonitor.

Gezondheid en welzijn | 30-11-2017 | 00:11

Lees publicatie

Nader onderzoek naar het inzetten van preventie voor jeugdhulp door gemeenten door JB Lorenz

Het doel van het onderzoek is te komen tot nader inzicht in de mate en wijze waarop gemeenten werken aan de doelstelling uit de Jeugdwet om meer in te zetten op preventie, en de mate waarin deze preventie effect heeft op de inzet van specialistische en zwaardere vormen van jeugdhulp.

Nader onderzoek | 08-11-2017 | 00:11

Lees publicatie

Nader onderzoek naar verschillen in verwijzen naar jeugdhulp met verblijf door gecertificeerde instellingen door Significant

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (hierna: VWS) voerde Significant een onderzoek uit naar regionale verschillen in jeugdhulpgebruik met verblijf, al dan niet in combinatie met een jeugdbeschermingsmaatregel. Onder jeugdhulp met verblijf vallen verschillende vormen van jeugdhulp zoals pleegzorg, verblijf in behandelgroepen, gezinshuizen, deeltijdverblijf in behandelgroepen, gesloten plaatsing (JeugdzorgPlus).

Nader onderzoek | 07-11-2017 | 00:11

Lees publicatie

Rapportages Jeugdhulp en Jeugdreclassering 1e halfjaar 2017

In de rapportages Jeugdhulp en Jeugdbescherming en -reclassering presenteert CBS de voorlopige cijfers over jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering in het 1e halfjaar van 2017. Deze rapportages zijn vooral van waarde om op hoofdlijnen zicht te houden op landelijke en lokale trends in het gebruik van jeugdhulp en de toepassing van kinderbeschermings- en jeugdreclasseringsmaatregelen. Verder inzicht in de cijfers kan verkregen worden door nader onderzoek, waarbij de verschillen tussen gemeenten voor ogen worden gehouden.

Gezondheid en welzijn | 31-10-2017 | 00:10

Lees publicatie

Nader onderzoek naar verschillen van PGB-gebruik bij gemeenten door Partners in jeugdbeleid

Vanaf 1 januari 2015 zijn alle jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen verplicht gegevens bij het CBS aan te leveren. Tweemaal per jaar worden deze gegevens gepubliceerd over het voorafgaande half jaar. Op basis van deze gegevens wordt periodiek nader onderzoek uitgevoerd op aspecten die opvallen in de gepubliceerde cijfers.

Nader onderzoek | 16-10-2017 | 10:10

Lees publicatie

Nader onderzoek naar de signalen dat er sprake is van een toename van spoedplaatsingen in JeugdzorgPlus

Vanaf 1 januari 2015 zijn alle jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen verplicht gegevens bij het CBS aan te leveren. Tweemaal per jaar worden deze gegevens gepubliceerd over het voorafgaande half jaar. Op basis van deze gegevens wordt periodiek nader onderzoek uitgevoerd op de toegang van de jeugdhulp en andere aspecten die opvallen in de gepubliceerde cijfers. Anderhalf jaar na het eerste onderzoek is een Herhaald Nader Onderzoek Toegang Jeugdhulp uitgevoerd.

Nader onderzoek | 06-06-2017 | 10:06

Lees publicatie

Aandeel godsdienstige jongeren gedaald

Het aandeel jongeren van 15 tot 25 jaar dat zegt tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering te behoren is gedaald van 49 procent in 2010 naar 41 procent vijf jaar later. Onder jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) is deze daling het sterkst. Van alle jongeren zijn het met 56 procent vooral de protestantse jongeren die regelmatig een religieuze bijeenkomst bezoeken. Van de  islamitische jongeren bezoekt 36 procent regelmatig een moskee. Dit meldt het CBS.

Gezondheid en welzijn | 22-02-2017 | 00:02

Lees publicatie

Jongvolwassenen roken, drinken en blowen meer dan 25-plussers

Jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) houden er een ongezondere leefstijl op na dan volwassenen van 25 jaar of ouder. Ze geven vaker aan dat ze roken, cannabis gebruiken en veel alcohol drinken. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van CBS in samenwerking met RIVM en het Trimbos-instituut.

Gezondheid en welzijn | 26-01-2017 | 00:01

Lees publicatie

Veel jeugdige rokers in het noorden

In 2010/2014 rookt ruim 14 procent van de jongeren van 12 tot 20 jaar. Vooral in het noorden van het land ligt dit percentage hoog. De regio Drenthe telt het hoogste aandeel rokende jongeren (19 procent). De regio’s Groningen en Hollands-Noorden volgen met elk 18 procent jonge rokers. Het laagste percentage rokers onder 12- tot 20-jarigen is te vinden in het midden van het land. In de GGD-regio’s van Amsterdam, Utrecht en de Gooi- en Vechtstreek is het aandeel jonge rokers 11 procent.

Gezondheid en welzijn | 24-11-2015 | 17:11

Lees publicatie

Nader onderzoek toegang jeugdhulp

Het eerste nader onderzoek voor de benchmark beleidsinformatie Jeugd is verricht door Partners in Jeugdbeleid en uitgevoerd op verzoek van de Tweede Kamer. Vanwege de recente start van de jeugdwet en doordat de meeste kinderen al in 2014 in hulp zijn gekomen, kunnen er op basis van de benchmarkcijfers beperkt uitspraken worden gedaan over de relatie tussen jeugdhulpgebruik en de werking van de toegang jeugdhulp bij gemeenten. Wel zijn de cijfers behulpzaam bij het kiezen van gemeenten voor nader onderzoek. Hierbij bleek dat gemeenten de toegang zeer verschillend organiseren. De gemeentelijke rapportages geven een mooi inkijkje in de keuken. Deze casussen geven aan wat mogelijk in andere gemeente ook kan spelen, maar uitspraken over het functioneren van de toegang op landelijk niveau kunnen nog niet worden gedaan. Wel zijn er interessante bevindingen die op hun beurt nader onderzoek verdienen.

Nader onderzoek | 26-10-2015 | 13:10

Lees publicatie