In het rapport ‘Gebruik gezinsgericht verblijf in vier jeugdregio’s onderzocht’ wordt in antwoord op de motie van Sahla en Westerveld (4177) onderzoek gedaan naar het aanbod en het gebruik van gezinsgerichte verblijven. Het rapport biedt meer zicht op de regionale verdeling van gezinsgerichte verblijven. Ook biedt het handvatten om de ontwikkeling van de gezinshuizen verder te stimuleren.
Lees publicatie
Jongeren tot 25 jaar gaan na het voortgezet onderwijs vaker naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), dan naar het hoger beroepsonderwijs (hbo) of het wetenschappelijk onderwijs (wo). 40 procent van de jongeren tot 25 jaar die deelnamen aan vervolgonderwijs volgde een mbo-opleiding tijdens studiejaar 2021-22. Bij het hbo en wo was dit respectievelijk 35 en 25 procent. Dat meldt het CBS in de Landelijke Jeugdmonitor.
Lees publicatie
Nader onderzoek over de beleidsinformatie jeugd.
Er is nader onderzoek gedaan naar achterblijvende uitstroom uit de Jeugdzorg bij een viertal gemeenten, waarvan twee met een licht achterblijvende uitstroom en twee met een significant achterblijvende uitstroom.
Lees publicatie
Op verschillende plekken en in verschillende onderzoeken wordt de
relatie gelegd tussen (echt)scheidingen en jeugdzorggebruik2. Zo zijn er studies die significante relaties tonen (zie ook
een recente maatwerktabel van het CBS), maar ook jeugdzorgprofessionals geven aan dat bij soms tot wel 80% van
hun caseload sprake is van gerelateerde scheidingsproblematiek bij de ouders. In een recent onderzoek dat de
(maatschappelijke) kosten van complexe scheidingen in beeld heeft gebracht, wordt ook de samenhang benadrukt
tussen scheidingen en (de kosten) voor jeugdzorg.
Het doel van het onderzoek is te komen tot nader inzicht in de mate en wijze waarop gemeenten werken aan de doelstelling uit de Jeugdwet om meer in te zetten op preventie, en de mate waarin deze preventie effect heeft op de inzet van specialistische en zwaardere vormen van jeugdhulp.
Lees publicatieIn opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (hierna: VWS) voerde Significant een onderzoek uit naar regionale verschillen in jeugdhulpgebruik met verblijf, al dan niet in combinatie met een jeugdbeschermingsmaatregel. Onder jeugdhulp met verblijf vallen verschillende vormen van jeugdhulp zoals pleegzorg, verblijf in behandelgroepen, gezinshuizen, deeltijdverblijf in behandelgroepen, gesloten plaatsing (JeugdzorgPlus).
Lees publicatieVanaf 1 januari 2015 zijn alle jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen verplicht gegevens bij het CBS aan te leveren. Tweemaal per jaar worden deze gegevens gepubliceerd over het voorafgaande half jaar. Op basis van deze gegevens wordt periodiek nader onderzoek uitgevoerd op aspecten die opvallen in de gepubliceerde cijfers.
Lees publicatieVanaf 1 januari 2015 zijn alle jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen verplicht gegevens bij het CBS aan te leveren. Tweemaal per jaar worden deze gegevens gepubliceerd over het voorafgaande half jaar. Op basis van deze gegevens wordt periodiek nader onderzoek uitgevoerd op de toegang van de jeugdhulp en andere aspecten die opvallen in de gepubliceerde cijfers. Anderhalf jaar na het eerste onderzoek is een Herhaald Nader Onderzoek Toegang Jeugdhulp uitgevoerd.
Lees publicatieDeze week gaat de eindtoets in het (speciaal) basisonderwijs van start, die door bijna 180 duizend leerlingen van groep 8 zal worden gemaakt. Het eerder uitgegeven leerkrachtadvies van deze leerlingen kan naar boven toe worden bijgesteld op basis van de toetsscore. Vorig jaar was dit bij 6,7 procent van de leerlingen het geval. Meisjes krijgen iets vaker een bijstelling dan jongens. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Lees publicatieIn 2013 kregen bijna 105 duizend kinderen provinciaal gefinancierde jeugdzorg, geleverd door Bureaus Jeugdzorg en organisaties voor Jeugd en Opvoedhulp. Jongeren met jeugdzorg volgen vaker onderwijs aan speciale scholen, of onderwijs op een lager niveau dan andere kinderen in Nederland. Dat maakt het CBS bekend in de publicatie Gezondheid en zorg in cijfers 2014.
Lees publicatie