In 2019 woonde 16 procent van de kinderen in een eenouderhuishouden. Dit aandeel is de afgelopen twee decennia steeds toegenomen. Van de baby’s woonde 9 procent bij één ouder. In Heerlen en Rotterdam is het aandeel minderjarigen in een eenouderhuishouden het grootst. Dat meldt het CBS in het kader van de Jeugdmonitor.
Lees publicatie
In 2018 maakten 264 duizend minderjarige kinderen deel uit van een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens, net zoveel als het jaar ervoor. Het aantal kinderen in een gezin dat al minstens vier jaar moest rondkomen van een laag inkomen is met bijna 5 duizend gedaald, naar 103 duizend. Dit blijkt uit de nieuwste CBS-gegevens over risico op armoede.
Lees publicatie
De meeste 18- tot 25-jarigen vinden dat het de goede kant opgaat met Nederland. Ze ervaren maatschappelijke kwesties als criminaliteit, de multiculturele samenleving, de bevolkingsdichtheid en de mentaliteit in Nederland niet als een groot probleem. Milieuvervuiling wordt daarentegen wel relatief vaak als een groot probleem ervaren. Dat meldt het CBS op basis van het Jaarrapport Landelijke Jeugdmonitor 2019.
Lees publicatie
Het Jaarrapport 2019 van de Landelijke Jeugdmonitor schetst de leefsituatie van de Nederlandse jeugd, zowel op landelijk niveau als op gemeenteniveau. Op gemeenteniveau wordt ook aandacht besteed aan de situatie van de jeugd in Caribisch Nederland.
Lees publicatie
Meisjes volgen vaker dan jongens een mbo-opleiding op het hoogste niveau. Van de meisjes die in het studiejaar 2017/’18 jonger waren dan 25 jaar en een mbo-opleiding volgden, deed ongeveer 60 procent een opleiding op het hoogste niveau (mbo-4). Bij jongens lag dat rond de 51 procent.
Lees publicatie
Een data-analyse door Garage2000 in samenwerking met AHTI en de gemeente Amsterdam naar gemeenten met substantieel minder jongeren in de jeugdhulp, in opdracht van het ministerie van VWS.
Lees publicatie
Dit is het verdiepend onderzoek naar jeugdhulp. Dit onderzoek bestaat uit drie onderdelen:
1) Een analyse van de volume-ontwikkeling, die zichtbaar is in de beleidsinformatie Jeugd;
2) Een analyse van de aanvragen in het Fonds Tekortgemeenten;
3) Een benchmarkanalyse van de uitvoering van de Jeugdwet.
Naast de verplichte vakken Nederlands, Engels, wiskunde en maatschappijleer kozen vwo-leerlingen die in 2017 slaagden voor hun examen het vaakst voor scheikunde, de havo-geslaagden voor wiskunde A.
Lees publicatie
In 2017 waren jongeren gemiddeld 23,5 jaar toen ze uit huis gingen, in 2012 was dat nog 22,8 jaar. De verschuiving was het sterkst bij studenten, die in 2016 gemiddeld 1 jaar later zelfstandig gingen wonen dan in 2012. Werkende jongeren gingen 0,7 jaar later uit huis.
Lees publicatie
De Stuurgroep Zorglandschap (zijnde de VNG, de Branches Gespecialiseerde Zorg voor de Jeugd (BGZJ) en de ministeries van JenV en VWS) heeft de aanvragen van de 42 jeugdzorgregio’s voor het Transformatiefonds beoordeeld. Deze overzichtsrapportage van Significant geeft inzicht in de 42 transformatieplannenplannen langs de zes verschillende actielijnen uit het programma ‘Zorg voor de Jeugd’.
Lees publicatie